Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brazilië 200 jaar onafhankelijk: hart van Dom Pedro I op bezoek

one comment

Foto van het Museum vab Ipiranga

São Paulo (SP) Brazilië 2010

Portret van Dom Pedro IOp de foto hierboven het Museo do Ipiranga in São Paulo, een museum gewijd aan de onafhankelijkheid van Brazilië dat vandaag (onafhankelijkheidsdag) officieel wordt heropend na een jarenlange restauratie.

Tweehonderd jaar geleden riep Dom Pedro, regent van Brazilië en zoon van koning João VI van Portugal, de Braziliaanse onafhankelijkheid uit. Brazilië was een Portugese kolonie. Dom Pedro’s gebalsemde hart is vanwege dit jubileum tijdelijk vanuit Portugal naar Brazilië overgebracht.

Toen Napoleon in 1807 Portugal binnenviel, was het Portugese koningshuis uitgeweken naar Brazilië. In 1821 keerde het koninklijk huis van Portugal terug naar Portugal met uitzondering van Dom Pedro, die werd aangesteld als regent van Brazilië. Steeds meer Brazilianen wilden onafhankelijk worden van Portugal en kregen daarin Dom Pedro mee, die daarna keizer werd van Brazilië.

In 1834 overleed Dom Pedro in Portugal. Conform zijn wens ging zijn hart naar de Portugese stad Porto. Hij wilde dat zijn lichaam in Brazilië zou worden begraven, maar dat gebeurde pas in 1972 bij de 150-jarige onafhankelijkheid van Brazilië. Nu komt dus tijdelijk ook zijn hart naar Brazilië vanwege 200 jaar onafhankelijkheid.

Hieronder twee foto’s van het zomerpaleis van de koninklijke familie in Petrópolis (RJ) Brazilië.

Foto van deel van gevel

Petrópolis (RJ) Brazilië 2018

Een vleugel van het paleis:

Foto van velugel van paleis

Petrópolis (RJ) Brazilië 2018

Written by Bert Ernste

september 7th, 2022 at 5:25 am

One Response to 'Brazilië 200 jaar onafhankelijk: hart van Dom Pedro I op bezoek'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Brazilië 200 jaar onafhankelijk: hart van Dom Pedro I op bezoek'.

  1. Een mooi verhaal over Dom Pedro. Het paleis is ook mooi. Wat een gedoe met zijn hart hier en zijn lichaam daar.

    Marie sassen -Doyer

    7 sep 22 at 07:08

Leave a Reply