Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De Gulde Berg

4 comments

Foto van gevelsteen

Utrecht 2021

Written by Bert Ernste

september 26th, 2022 at 5:27 am

4 Responses to 'De Gulde Berg'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'De Gulde Berg'.

 1. Is dit een restaurant of zoiets? Het is wel een mooi plaatje !

  Marie sassen -Doyer

  26 sep 22 at 07:46

 2. De oorspronkelijke gevelsteen is van 1645. In 1842 is die bij een verbouwing (tot kapperszaak) vervangen door bovenstaande steen.
  “Het pand bestond uit twee delen: een voorhuis aan de Voorstraat, geheten “Guldeberch”, en het achterhuis aan de Kleine Slachtstraat, geheten “Silverberg”.”
  Bron

  De oude gevelsteen is verhuisd naar een andere plek (Kleine Slachtstraat 1). Foto van deze site:

  Bert Ernste

  26 sep 22 at 08:09

 3. Ah ja, de gevolgen van de verbouwwoede. Gevelsteen gewoon in een andere straat knallen bij een ander pand. Er staat in menig stad geen voorgevel van een huis meer zoals het was. En dan doel ik op de begane grond en soms zelfs voor het effect tot op de 1e verdieping van de grote open deuren en hoge ramen waar energie dan wel licht uit wegstroomt. Historie weghalen voor soms zeer tijdelijk gebruik. En in zekere zin glazen eenheidsworst. In Vianen hebben ze dat in het oude centrum niet toegestaan. Daar zit de Kruidvat en alle andere winkeltjes gewoon achter de oorspronkelijke gevel.

  Roland

  29 sep 22 at 06:41

 4. Wat die bruut verbouwde voorgevels betreft, ben ik het helemaal met je eens. Ik kijk ook vaak met afgrijzen naar winkelpuien in oude centra.

  Voor de verplaatsing van de gevensteen aan de Kleine Slachtstraat geldt als (enigszins) verzachtende omstandigheid dat dat pand oorspronkelijk deel uitmaakte van een geheel met het voorhuis aan de Voosrtraat.

  Bert Ernste

  29 sep 22 at 10:30

Leave a Reply