Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Toevalsbewegingen

one comment

Foto van muurschildering van prof. Ornstein

Utrecht 2021

(Onder de tekst een foto van de muurschildering van dichterbij.)

Wat is hier te zien? Ik citeer de Universiteit Utrecht (daar nog meer informatie):

Op deze muurschildering is de dronkemansloop te zien, een voorbeeld van toevalsbewegingen waar professor Leonard Ornstein (1880-1941) onderzoek naar deed. De muurschildering is te bewonderen aan de Oosterkade 30 in Utrecht.

De toevalsbeweging is een serie willekeurige opeenvolgende stappen die een voorwerp kan maken. Deze theorie wordt gebruikt om modellen te maken waarmee je bepaalde voorspellingen kan doen, bijvoorbeeld hoe beurskoerzen veranderen of hoe een drijvend voorwerp op zich over het wateroppervlak beweegt. De toevalsbeweging wordt ook wel de dronkemansloop genoemd omdat het bij iemand met een glaasje teveel soms ook volkomen willekeurig lijkt welke kant die nou op loopt.

Foto van muurschildering van prof. Ornstein van dichterbij

Utrecht 2021

Written by Bert Ernste

mei 3rd, 2023 at 5:23 am

One Response to 'Toevalsbewegingen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Toevalsbewegingen'.

  1. Ik had nog nooit gehoord van een toevalsbeweging gehoord. Heel interessant en mooi dat ze daar een hele wandschildering voor hebben gemaakt. Ik begrijp dat het zeker niet alleen gebruikt wordt bij de bijzondere loop die mensen maken nadat ze TE diep in een glas gedronken hebben.

    Marie sassen -Doyer

    3 mei 23 at 08:04

Leave a Reply