Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Botaniseertrommel

2 comments

Foto van botaniseertrommel

Foto van boekje over Jac. P. ThijsseSão Paulo (SP) Brazilië 2022

In mijn jeugd las ik jeugdboeken, waarin de botaniseertrommel nog voorkwam: de trommel waarin planten werden verzameld om een herbarium mee te maken. Ik heb nooit iemand met zo’n trommel gezien, ze waren toen al ouderwets vermoed ik. Voor school heb ik ooit nog wel een herbarium gemaakt.

Toen ik deze botaniseertrommel zag, moest ik ook denken aan de vroeger zeer bekende natuurvorser Jac. P. Thijsse, onder meer bekend van de Verkade-albums.

Written by Bert Ernste

mei 11th, 2023 at 5:29 am

2 Responses to 'Botaniseertrommel'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Botaniseertrommel'.

 1. Ik weet nog wat een botaniseer trommel is, maar heel veel jongelui zullen er nog nooit van gehoord hebben. De verkade albums heb ik nog allemaal met de prachtige plaatjes en platen. Ik heb geen idee of er nu op de scholen nog aandacht wordt besteed aan alles wat groeit en bloeit rond je huis.

  Marie sassen -Doyer

  11 mei 23 at 07:13

 2. ”Wat groeit en bloeit.” Dat deed me denken aan bioloog dr. Fop I. Brouwer vroeger op de radio. Hij sloot zijn radiorubriek over de natuur altijd af met:
  “Alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit”.

  Brouwer had die rubriek in het radioprogramma Weer of geen weer, de voorloper van Vroege vogels, dat gepresenteerd werd door Bert Garthof. Het taalgebruik op de radio was toen nogal plechtig en ietwat belerend.

  Bert Ernste

  11 mei 23 at 07:36

Leave a Reply