Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Tijl Uilenspiegel

one comment

Foto van tegeltableau met Tijl Uilenspiegel

Utrecht 2022

Tijl Uilenspiegel (Duits: Till Eulenspiegel) is een personage uit onder meer de Duits-Nederlandse folklore. Volgens de Duitse sage van rond 1500 was Uilenspiegel een schelm die vrij als een vogel in de veertiende eeuw door Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. De Belgische schrijver Charles De Coster herschiep Tijl Uilenspiegel in 1867 in de roman La légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs (De Legende van Uilenspiegel). In dat verhaal is hij een zestiende eeuwse Vlaamse vrijheidsstrijder, mogelijk een nazaat van de vorige Uilenspiegel, die aan de zijde van de geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht.

Dit citaat komt van Wikipedia, waar nog veel meer valt te lezen over deze figuur.

Written by Bert Ernste

mei 31st, 2023 at 5:27 am

One Response to 'Tijl Uilenspiegel'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Tijl Uilenspiegel'.

  1. De naam Tijl Uilen spiegel is heel bekend, maar het verhaal er achter ken ik niet goed meer. Ik zal het eens opzoeken. Bedankt !

    Marie sassen -Doyer

    31 mei 23 at 19:16

Leave a Reply