Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Gevleugeld … ja, wat?

3 comments

Foto van gevelsteen met gevleugeld hoefdier met gekroond vrouwenhoofd

Utrecht 2021

Written by Bert Ernste

september 16th, 2023 at 5:28 am

3 Responses to 'Gevleugeld … ja, wat?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Gevleugeld … ja, wat?'.

 1. Tja, eentje tegenkomen in het wild zal lastig worden. Maar het heeft veel weg van een sfinx. De gevleugelde (Grieks) en ongevleugelde (egypte) varianten. Wat wel apart is, zo heb ik ooit begrepen in een museum ergens (ik denk Londen? of toch Leiden?) dat er een verschil is in het type karakter van de creaturen. De egyptische is – naast ongevleugeld – edel en dienstbaar. Zoals ook uit de Sfinx voor de pyramide blijkt. In de griekse mythologie zijn het nogal onbetrouwbare en dodelijke wezens als ik het me goed herinner.
  Maar dan rest de vraag waarom een huis in Utrecht zo’n steen draagt…

  roland

  18 sep 23 at 15:48

 2. Dank. Ik wist niet van gevleugelde en ongevleugelde sfinxen. Dat bracht me onder meer naar deze site, waar ik lees:

  ‘De sfinx vond zijn weg naar Azië, waar hij vleugels kreeg. Op Kreta verschijnt de gevleugelde sfinx op artefacten uit de 16e eeuw voor Christus. Kort daarna, rond de 15e eeuw voor Christus, werden de sfinxbeelden vrouwelijk. De sfinx wordt vaak afgebeeld zittend op haar hurken.’

  Bert Ernste

  18 sep 23 at 17:12

 3. Daarna zag ik dat ik in 2012 een gevleugelde sfinx fotografeerde in Wenen. Die was ik vergeten:

  Bert Ernste

  18 sep 23 at 17:15

Leave a Reply